woensdag 18 september 2019

Laatste uren Singapore

Nog even "gewinkeld" vanochtend in Orchard Street, maar nu in het luxere gedeelte. Bert verloor gisteren zijn petje en ik heb meer haar, dus heb ik hem die van mij gegeven.
Het is niet gelukt om een petje of hoedje tegen zon te kopen, om meerdere redenen. In de eerste plaats zijn de winkels hier zo luxe dat een petje kopen wel een beetje opvalt. Parijs is er niks bij, echt waar. Je kijkt je ogen uit als je hier loopt: Cartier, Gucci, Cardin, noem maar op. Veel mensen maken een selfie voor zo'n luxe zaak, je vraagt je af waarom.
De paar heel grote warenhuizen (alles is hier zo groot en uitgestrekt en heeft minstens vier of vijf verdiepingen), hadden alleen maar wintergoed aan de rekken. Wat blijkt? Het is hier dus helemaal geen voorjaar, zoals we dachten, maar najaar. We zitten vlak boven de evenaar en hadden steeds het idee dat het hier voorjaar is. Er bloeien ook nog steeds zoveel planten en bomen.
Ze vonden ons misschien wel een beetje dom, maar wij waren echt verbaasd en geen zonnepetje te koop natuurlijk!
We hebben Singapore ervaren als een fascinerende stad, een goed geoliede machine. Veilig, luxe en rijk. Geen zwerver of dronkenman/vrouw gezien en, ondanks het drukke gedoe, doet niemand boos en lijkt niemand geïrriteerd te raken. Iedereen is vriendelijk en vrolijk en als ze tegen je aan stoten, zeggen ze meteen: "sorry". Het regime is streng. Je mag niets op straat laten vallen. Daar staan strenge boetes op. Er wordt hier ook nergens kauwgom verkocht. Op het wandelpad fietsen, kan een boete opleveren van (omgerekend) honderden euros. Hoe ze dat controleren is ons een raadsel, want zoals eerder gezegd, politie zie je ook niet.
Hier leven lijkt me vreemd. Geen natuur, al is de stad wel opgeleukt met bomen en planten. Geen èchte natuur. We verlangen er nu al naar, straks in Australië.
Wat ons nog meer opvalt: er zijn geen kinderen. We hebben er in die paar dagen nog geen tien gezien! Hier wonen, denken we, geen of weinig gezinnen. Het wonen is ook onbetaalbaar, vertelde de
gids. Wat een gemis is dat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.