maandag 30 mei 2016

Mooi hier

Lübeck is een prachtige stad. Er is veel dat herinnert aan het hanze-verleden, o.a. mooie oude bakstenen pakhuizen. Het is vroeger een welvarende stad geweest, dat kan je wel zien. Er zijn ook veel kerken met meerdere koperen torenspitsen. We waren in de Dom, die gebombardeerd geweest is in de tweede wereldoorlog, maar heel mooi gerestaureerd is. Verder zijn er enorm veel ijssalons. Er is waarschijnlijk geen oorzakelijk verband tussn de kerken en de ijssalons, maar het is opvallend. Misschien hielden de mensen hier vroeger al veel van ijs en gingen ze na de kerkdienst graag ijsjes eten?
Vandaag bereikten we, via de Ostsee-Radwanderweg Boltenhagen. Onderweg deden we Travemünde aan, wat hard op weg is om het meest mondaine plaatsje aan de Oostzee te worden. Het was weer flink op en neer over soms moeilijke paden, maar het was ontzettend mooi. De kust is overal echt erg mooi en op sommige plaatsen een echte kliffenkust, zoals in Engeland of Ierland.
De stranden zijn eindeloos lang en rustig, maar dat laatste kan aan de tijd van het jaar liggen. Het was overigens uitstekend weer, misschien nog ietsje te koud om te zwemmen, maar er waren hier en daar al mensen te zien.

Op de foto's: de Dom, 16e eeuwse baksteen-architectuur (zie je veel in Hanzesteden), de kust, Travemünde vanaf de veerboot over de Trave, heerlijk ruikende wilde rozen en vlak daar achter een gedenkteken in de vorm van een kruis, dat herinnert aan de 7000 concentratiekampgevangen, die door de Engelsen per abuis werden aangezien voor Duitse troepen en vervolgens op hun boten het leven lieten in de Oostzee.
Dat laatste is een aangrijpend verhaal. Ze hadden de kampen overleefd en werden een paar uur (!) voor de vrede in mei 1945 gebombardeerd ongeveer op deze plek.
De meesten vonden hun graf in zee. En als we aan vandaag de dag denken, dan gebeuren er op zee nog steeds drama's. De mens lijkt nooit te leren. Daarom is het belangrijk als er toch hier en daar van dit soort gedenktekens staan, al is het maar een eenvoudig houten kruis.
We zijn inmiddels in voormalig Oost-Duitsland en meteen verandert er van alles. Geen internet, lastig te betalen met een Master-Card bankpas en alles is wat minder gezellig.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.